Külçe altın, bu jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle yüzde 1,2 artarak ons başına 2.400,67 dolara yükseldi. Gümüş ise Şubat 2021'den bu yana en yüksek seviyesinde işlem gördü.

Wall Street Journal'ın bir kaynağa dayandırdığı habere göre, İsrail'in İran'dan gelecek bir saldırıya karşı hazırlıklı olduğu bilgisi, piyasalarda endişeleri artırdı. Bu durum, değerli metallerin talebinde artışa ve fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Uzmanlar, ABD'deki enflasyon endişelerinin ve jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte altının güvenli liman olarak görülme eğiliminin arttığını belirtiyor. Çin ve diğer merkez bankalarının altın alımlarını artırması da bu yükselişte etkili oldu.

Altın ve gümüş fiyatlarındaki yükselişe ek olarak, platin ve paladyum gibi diğer metaller de artış gösterdi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelerine yakın işlem görmesi, değerli metallerin genel bir artış eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Jeopolitik gerilimlerin yanı sıra, yatırımcılar Fed'in 2024 yılında faiz indirimi yapma olasılığını da değerlendiriyorlar. Ancak, ekonominin güçlü enflasyon verileri ile karşı karşıya olması, piyasalarda belirsizliğe neden oluyor.