Toplumun güvenini ve verimliliğini bozan sessiz tehdit: Mobbing!

Mobbing en fazla sağlık sektöründe gözlemleniyor!

Uzmanlar, mobbingin duygusal taciz, bezdiri veya yıldırma anlamına geldiğini ve toplumda özellikle iş ortamında sıkça karşılaşılan bir olgu olduğunu belirtiyor. Mobbing olgusunun çalışma hayatının her alanında kendini gösterdiği ifade ediliyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü’nden Doç. Dr. Serkan Yılmaz, mobbingin en fazla sağlık sektöründe gözlemlendiğini aktardı. Sağlık çalışanlarının, iyi yönetilemeyen bir sağlık sisteminin sonucu olarak ağırlaşan koşullarda sağlık hizmeti sunmaya zorlandığını ve bu durumun hasta yakınları tarafından mobbingin ötesine geçen şiddete maruz kalmalarına neden olduğunu dile getirdi.

Mobbing, özellikle iş ortamında sıkça karşılaşılan bir olgu haline geldi

Doç. Dr. Yılmaz, mobbingin ailesel ve toplumsal dinamiklerden beslendiğini vurguladı. Baskıcı bir aile ortamında yetişen bireylerin, olumsuz duygularını çevrelerindeki diğer bireylere yansıttığını belirtti. Mobbing olgusunun yalnızca çalıştıkları alanlarla sınırlı kalmayıp, toplumsal ilişkilerin de etkilenmesine yol açtığını ifade etti.

Sağlık çalışanları hem mobbinge hem şiddete uğruyor

Mobbingin, her sektörde kendini gösterdiği ancak en fazla sağlık sektöründe yoğunlaştığına dikkat çeken Yılmaz, sağlık çalışanlarının zorlayıcı koşullarda hizmet sunarken, hastaların yakınları tarafından da şiddete maruz kaldığını belirtti. Bu durumun, sağlık çalışanları üzerindeki olumsuz etkilerini artırdığını vurguladı.

Kadın erkeğe göre mobbinge karşı daha savunmasız

Mobbing konusunda cinsiyet eşitsizliğine de değinen Doç. Dr. Yılmaz, kadınların, ataerkil kültürle beslenen bir ortamda daha savunmasız hale geldiğini aktardı. Bunun yanı sıra, belli kişilik özelliklerinin mobbinge maruz kalma oranını etkilediğini ifade etti. Güçlü kişilik ve duygusal dayanıklılığa sahip kadınların, daha zayıf olan erkeklerden daha az etkilenebileceği belirtiliyor.

Mobbingin yaygın olduğu toplumlar bireylerin ruh sağlığını bozuyor

Mobbingin yaygın olduğu toplumlarda bireylerin sürekli tedirgin bir ruh haliyle yaşadıkları ifade ediliyor. Bu durum, bireylerin stres yaşamasına, sosyal ilişkilerini kötü etkilemesine ve genel ruh hallerinin bozulmasına neden oluyor. Mobbinge maruz kalan bireylerin iş yerlerinde verimlilik göstermeleri beklenmiyor, çünkü olumsuz ruh hali, kişinin fiziksel ve bilişsel sağlığını etkileyebiliyor.

Uzaktan çalışma modelleri çalışan üzerinde duygusal baskı oluşturuyor!

Uzaktan çalışma sisteminin birçok avantajı bulunmakla birlikte, bireylerin iş yaşam dengesini kurmalarını zorlaştırdığı ifade ediliyor. Çalışma saatlerinin belirsizleşmesi ve çevrimiçi toplantıların artması, çalışanlar arasındaki iletişim kalitesini düşürüyor. Sürekli ulaşılabilir olmanın getirdiği baskı, doğrudan mobbing olarak tanımlanmasa da uzaktan çalışan bireyler üzerinde duygusal bir baskı oluşturduğu anlaşılmaktadır.

Mobbing kişide kronik strese neden olabiliyor

Çalışan bireylerin iş yerlerinde geçirdikleri zamanın önemli olduğu vurgulandı. Bireylerin duygusal ve sosyal gereksinimlerini karşılaması gereken bir ortamda mobbinge maruz kalmalarının, bu gereksinimlerin karşılanmasını zorlaştırdığı ifade edilmektedir. Sürekli mobbing mağduru olan bireylerin kronik strese maruz kalabileceği ve bu durumun fiziksel sağlıklarını da tehdit ettiği sonucu çıkarılmaktadır. Günümüzde kronik stres, pek çok hastalığın kaynağı olarak gösterilmektedir.