Son dönemde tavuk eti tüketimi sonucu ortaya çıkan gıda zehirlenmeleri, Salmonella bakterisi kaynaklı enfeksiyonları gündeme taşıdı. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özge Ünlü, Salmonella bakterisinin az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi ile sağlanan salgınların meydana geldiğini belirtti. Bu enfeksiyonların önlenmesi için dikkat edilmesi gereken tedbirlere vurgu yapan Ünlü, et ve tavuk etinin iyice pişirilmesi gerektiğini vurguladı.
Ünlü, güvenilir kasap ve marketlerden temin edilen malzemelerin hazırlanmasında hijyen kurallarının titizlikle uygulanması gerektiğini söyledi. Gıdaya temas etmeden önce ellerin sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanması ve gıdalar tüketilmeden önce iyice pişirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca, çiğ tüketilen meyve ve sebzelerin de iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Salmonella'nın insanlara sıkça hastalarda veya hayvanlarla temas veya bunların dışkıları ile kontamine olmuş su veya gıdaların tüketimi ile bulaşabildiğini belirten Ünlü, Salmonella'nın sadece gıda zehirlenmesi değil, tifo ve paratifo gibi sistemik enfeksiyonlara da neden olabileceği konusunda uyardı. Özellikle 65 yaş üzeri, 5 yaş altında veya altta yatan hastalığı olan bireylerde basit besin zehirlenmelerinin bile ciddi sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.
Belirtilerin genelde 8 ile 72 saat içerisinde ortaya çıktığını bildiren Ünlü, şüpheli bir gıda tüketiminden sonra karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve bazen ateş gibi belirtiler gösteren kişilerin bu bulguları göz ardı etmemesi ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini ifade etti.
Yaz aylarında az pişmiş tavuk etlerinin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan Salmonella salgınlarına dikkat çeken Doç. Dr. Özge Ünlü, araştırmaların Salmonella bakterisinin hem kırmızı hem de beyaz etleri kontamine edebildiğini ortaya koyduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, tavuk yumurtaları ve bu kontamine çiğ yumurtalardan hazırlanan soslar ile birçok meyve ve sebze, hatta uygun şeklide depolanmayan kuruyemişlerin bile Salmonella ile kontamine olabileceğini belirtti. Bu durum, gıda güvenliğinin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Salmonella enfeksiyonlarından korunmak için güvenilir market, manav veya kasaplardan gıda temin etmek gerektiğine vurgu yapan Ünlü, gıdaya temas etmeden önce ellerin sabunlu su ile en az 20 saniye yıkanması ve ilgili gıdaların iyice pişirilmesi gerektiğini söyledi. Çiğ tüketilen meyvelerin de iyice yıkanarak tüketilmesi gerektiğini ekledi.
El hijyeninin Salmonella enfeksiyonlarından korunmada büyük bir rol oynadığını vurgulayan Ünlü, hasta bir kişinin dışkısına temas eden kişinin elinde bakterinin bulunabileceğini ve bu kontamine ellerle başka birinin eline ya da ağzına dokunmasıyla bulaş zincirinin oluşabileceğini belirtti. Bu tür bulaşma yönteminin nadir görüldüğünü ancak el hijyeninin enfeksiyon zincirinin kırılmasındaki önemini tekrar hatırlatmak gerektiğini ifade etti.