MAN Truck & Bus, elektrikli kamyon ve otobüsler için batarya üretimine Nürnberg tesisinde başladı. Törende, batarya üretiminin bir sonraki aşaması da duyuruldu. MAN, yeni nesil batarya ve modüllerini Nürnberg'de üretmeyi planlıyor ve bu tesis için 100 milyon Euro'luk bir yatırım yaptı. Önümüzdeki yıllarda 150 milyon Euro daha yatırım yaparak toplam batarya yatırımını 250 milyon Euro'ya çıkarmayı hedefliyor. Bu yeni yatırımlar, furtuğ teknolojisi alanında 400 kişilik istihdam sağlamanın yanı sıra, tesisin dönüşümünü ileriye taşıyacak.
Batarya Üretimiyle Yeni Bir Çağa Adım Atıyoruz
MAN CEO'su Alexander Vlaskamp, açılışta yaptığı konuşmada, "Bugün MAN için tarihi bir gün. Dizel motoru icat eden bir şirket olarak, batarya üretimine başlayarak yeni bir çağa adım atıyoruz. Burada başardığımız işlerle büyük gurur duyuyoruz," dedi. Özellikle iklim dostu tahrik sistemlerine dönüşümde yeni bir dönüm noktası olarak nitelendirdiği bu yatırımla birlikte, Nürnberg'de geleceğin batarya nesilleri için 150 milyon Euro daha yatırım yapılacağını açıkladı. Modern dizel teknolojisinin geliştirilmesi yönündeki çalışmalara da devam edeceklerini vurgulayan Vlaskamp, toplamda yarım milyar Euro’yu aşan bir yatırımla bu tesisi, geleceğin üretim merkezi haline getireceklerini belirtti.
Hedef: 2030'a Kadar Sıfır Emisyonlu Araçlar
Batarya üretimi ile birlikte Nürnberg'de ikinci bir üretim hattı açan MAN, 2030 yılına kadar Avrupa'daki kamyonların yarısını ve şehir içi otobüslerin yaklaşık %90'ını sıfır emisyonlu tahrik sistemleriyle teslim etmeyi hedefliyor. Bunun yanı sıra, D30 PowerLion tahrik sistemi ile kullanılan yeni nesil MAN dizel motorlarının üretimi için de 250 milyon Euro'luk bir yatırım yaparak bu alandaki istihdamı güvence altına almayı planlıyor. D30 motorunun üretimi 2030 yılına kadar devam edecek.
MAN eTruck Üretimi Haziran Ayında Başlıyor
Nürnberg'deki tesis, batarya paketlerini yerleşim düzenine göre üç farklı versiyonda üretecek. Elektrikli şehir içi otobüs MAN Lion’s City için özel olarak düz ve yayvan bir form kullanılırken, toplam ağırlıkları 12 ton ile 50 ton arasında değişen MAN eTGL, MAN eTGS ve MAN eTGX araçlara da iki farklı form uygulanacak. MAN eTGS ve eTGX'in seri üretiminin Haziran ayında başlaması planlanıyor.
Geleceğe yönelik yatırımları kapsamında, mevcut 50.000 adetlik batarya üretim kapasitesini yeni inşa ettiği M50 binasıyla 100.000 adede çıkartan MAN, böylece talebe daha hızlı cevap verme amacını taşıyor.
MAN, yüksek voltaj bataryalarında ticari araçlar için özel olarak uyarlanmış NMC hücre kimyasına sahip bataryalar kullanıyor. Batarya yönetim sistemi (BMS), hücrelerin durumunu sürekli izleyerek, olası bir olay durumunda güvenli bir duruma geçiş yapıyor. Kaza anında BMS, bataryayı aracın yüksek voltaj elektrik aksanından ayırarak yüksek voltajlı acil kapatma işlemi uyguluyor.
Üretimde Kalite ve Güvenlik Öncelikli
MAN, yeni batarya üretiminde kaliteyi ve güvenliği ön planda tutuyor. Her bir batarya paketi, üretimin sonunda bir "Nihai Hat" testine tabi tutuluyor. Bu test, yaklaşık 400 farklı parametre üzerinden gerçekleştiriliyor ve elektriksel kontroller, yazılım denetimleri, sızdırmazlık ve dayanıklılık testlerini içeriyor. Test sonuçları 15 yıl boyunca arşivleniyor.
Son olarak, şirketin büyük ölçekli batarya paketleri üretimindeki teknolojik yeniliklerden biri modüler üretim sistemi. Bu sistem sayesinde farklı batarya türleri, aynı hat üzerinde esnek bir biçimde üretilebiliyor. Otomatikleştirilmiş akıllı ağ bağlantılı araçlar (AGV'ler) sayesinde sağlanan bu sistem, ekonomik bir üretim süreci sunuyor.