Atlas Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Güven, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği günlerde sıcak çarpması riskinin arttığını vurguladı. Sıcak çarpması, vücudun aşırı ısınması sonucu oluşan ve acil müdahale gerektiren ciddi bir durumdur. Güven, sıcak çarpması sırasında vücudun kendini serinletemez hale geldiğini ve bu durumun organ hasarına yol açabileceğini belirtti. İlk müdahalenin önemine değinen Güven, bu durumla karşı karşıya kalan bir kişinin hemen gölgeye veya serin bir yere taşınması gerektiğini anlattı. Ayrıca, üzerindeki fazla giysilerin çıkarılması, vücudun soğuk suyla silinerek serinletilmesi, bilinci açıksa su verilmesi ve kesinlikle tıbbi yardım alınması gerektiğini ifade etti.

Sıcak çarpması belirtileri arasında yüksek ateş, kafa karışıklığı, sersemlik, konuşma bozukluğu veya bayılma, terleyememe veya aşırı terleme, kuru ve sıcak cilt, baş ağrısı, mide bulantısı, hızlı kalp atışı, nefes darlığı, kas krampları ile nöbet geçirme sayılmaktadır. Doç. Dr. Ramazan Güven, yüksek sıcaklıkların herkesi etkileyebileceğini ancak belirli grupların daha fazla risk altında olduğunu açıkladı. Özellikle 65 yaş üzerindeki yaşlılar, bebekler ve küçük çocuklar, kalp, böbrek ve şeker gibi kronik hastalığı olanlar, açık havada çalışanlar ya da spor yapanlar, tansiyon ya da ruh sağlığı ilaçları kullananlar ve evinde serinleme imkanı olmayan kişiler (klima veya vantilatör kullanmayanlar) sıcak çarpması açısından yüksek risk taşımaktadır.

Güven, sıcak çarpmasından en fazla kalp ve tansiyon hastaları, diyabet hastaları, ağır ilaç kullananlar ve hamile kadınların etkilendiğini belirtti. Özellikle ileri yaş grubundaki kişiler, sıcağa karşı daha hassas olup, az terleyebilir, su içmeyi ihmal edebilir veya vücutları ısının dışarı atılmasında zorluk çekebilir. Doç. Dr. Güven, sıcak çarpmasında ilk müdahalenin doğru bir şekilde yapılmasının kritik olduğunu da vurguladı.

İlk müdahale sırasında yapılması gerekenler arasında, kişinin hemen gölgeye ya da serin bir yere taşınması, üzerindeki fazla giysilerin çıkarılması, vücudunun soğutulması için soğuk suyla silinmesi veya vantilatörle serinletilmesi, bilinci açık ise su içirilmesi ve 112 acil servisinin aranması yer alıyor. Sıcak çarpması ciddi bir durumdur ve mutlaka tıbbi yardım gerektirir.

Sıcak çarpması vakalarında hastanede uygulanan tedavi yöntemleri arasında, hızla soğutma işleminin başlatılması, buz banyosu ve serin hava üfleme gibi yöntemlerin kullanılması bulunmaktadır. Ayrıca, su ve mineral kaybı damardan sıvı vererek giderilir. Sıcak çarpmasının böbrek, karaciğer, beyin gibi organlara zarar verip vermediği kontrol edilir ve gerekirse hasta yoğun bakıma alınabilir. Tedavinin en önemli noktası, vakit kaybetmeden müdahale etmektir.

Aşırı sıcak havalarda alınması gereken önlemler konusunda da uyarılarda bulunan Doç. Dr. Ramazan Güven, gün içinde özellikle 11.00-17.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını, bol, açık renkli ve pamuklu giysiler giyilmesini, bol su içilmesini ve susama hissinin beklenmemesini önerdi. Ayrıca, gölge ya da serin yerlerde kalınması, klimayı doğru kullanılması, spor yapacaksanız sabah erken saatlerin tercih edilmesi ve yaşlı veya yalnız yaşayan yakınlarınızın sık sık kontrol edilmesi gerektiği belirtildi.